LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ce avantaje are tancul Leopard 2. Trupele ucrainene au recâștigat poziții în jurul orașului Bakhmut

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ce avantaje are tancul Leopard 2. Trupele ucrainene au recâștigat poziții în jurul orașului Bakhmut

Rusia caută să achiziționeze arme din Coreea de Nord. Kremlinul ar putea încerca să schimbe alimente și alte mărfuri pentru peste 24 de tipuri de arme și muniții și dorește să trimită o delegație în Coreea de Nord pentru a încheia un acord.

Tanc Leopard 2. Foto: Profimedia

UPDATE 06.55 Generalul ucrainean Pavlyuk a comparat Leopard 2 cu tancurile sovietice. Tancurile Leopard 2 de fabricație germană sunt mult mai puternice decât modelele sovietice. În special, este puțin probabil ca echipamentele din epoca URSS să reziste la o lovitură directă, a anunțat ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, generalul locotenent Oleksandr Pavlyuk la emisiunea teletonului. El a adăugat că antrenamentul pe Leopard 2 a fost efectuat de tanchiști ucrainieni cu experiență, care au participat anterior la lupte pe vehicule sovietice. Pavlyuk a remarcat că tancurile germane au putere de foc, blindaje, un motor puternic și asigură siguranța echipajului. Un alt avantaj este intervalul de impact. „Într-un tanc sovietic, echipajul are șanse foarte mici de supraviețuire după ce îl lovește... Să sperăm că aceste mașini ne vor ajuta să câștigăm”, a subliniat generalul locotenent. Potrivit analiștilor, Ucraina a primit deja zeci de tancuri diferite și sunt așteptate livrări nu numai din Spania, ci și din Suedia, Canada, Finlanda și Portugalia.

UPDATE 06.31 Președintele belarus Alexandru Lukașenko continuă să folosească declarații publice importante pentru a prezenta Belarus ca un stat suveran, în ciuda ocupației sale actuale de facto de către forțele ruse. Lukașenko a reiterat retorica generală despre modul în care este partenerul egal al președintelui rus Vladimir Putin în apărarea Rusiei și a Belarusului, descriind în mod explicit Belarus ca ținta unui război hibrid occidental - o narațiune pe care Lukașenko a promovat-o din 2020. Lukașenko a declarat că el și Putin au convenit de comun acord să desfășoare arme nucleare rusești în Belarus pentru a proteja „suveranitatea și independența Belarusului”. Lukașenko a afirmat că nimeni nu ar trebui să-și facă griji că Rusia „a capturat ceva” în Belarus și a declarat că forțele ruse care se antrenează în Belarus sub ofițeri belaruși care sunt subordonați forțelor belaruse”. Lukașenko caută probabil să folosească narațiunea conform căreia Belarus este un stat pe deplin suveran și partener egal al Rusiei în statul Uniunii, astfel încât să poată folosi pârghia informațională pentru a cere ca forțele ruse să părăsească Belarus după încheierea invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Lukașenko a mai declarat că sprijină negocierile de pace „cât mai curând posibil” și s-a oferit să ajute la mediarea negocierilor.

UPDATE 06.13 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins prompt sugestia lui Lukașenko de încetare a focului și a indicat că Kremlinul nu este interesat de negocieri serioase. Peskov a răspuns la o întrebare despre sugestia lui Lukașenko pe 31 martie și a declarat că forțele ruse vor continua să-și îndeplinească misiunile în Ucraina. Peskov a subliniat că operațiunile militare rusești în Ucraina sunt singurele mijloace prin care Rusia își poate atinge obiectivele. Peskov și-a propus probabil să lase deschisă posibilitatea lansării de noi operațiuni de informare cu privire la interesele Rusiei într-o încetare a focului, afirmând că Putin și Lukașenko ar putea discuta propunerea de armistițiu în Ucraina. Kremlinul ar putea decide să promoveze narațiunile de încetare a focului în săptămânile următoare, în încercarea de a îngheța linia frontului în Ucraina, de teama că o contraofensivă ucraineană ar putea duce la eliberarea mai multor teritorii.

UPDATE 05.50 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat despre trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina pentru a continua operațiunile de informare care prezintă Occidentul că dorește escaladarea conflictului. Medvedev a răspuns probabil declarațiilor lui Viktor Orban din 31 martie cu privire la presupusele discuții europene despre trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina. Medvedev a susținut că o misiune de menținere a păcii condusă de Occident în Ucraina se va termina cu tragedii care amintesc de Iugoslavia și alte conflicte. Nu există indicii în afara comentariilor lui Orban că oficialii occidentali discută serios o astfel de propunere, iar Medvedev a folosit probabil comentariile lui Orban pentru a pentru a portretiza Occidentul ca încercă să escaladeze războiul din Ucraina.

UPDATE 05.25 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 31 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Kreminna însăși, Dibrova (5 km). la sud-vest de Kreminna), Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), Hryhorivka (9 km sud de Kreminna), Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și Berestove (30 km sud de Kreminna). Administrația militară a regiunii Lugansk din Ucraina a remarcat la 31 martie că forțele ruse și ucrainene s-au angajat în 20 de ciocniri în această direcție în ultima zi. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus atacuri fără succes către Stelmakhivka și Nevske (20 km nord-vest de Kreminna). Brigada independentă cu destinație specială (Spetsnaz) a Direcției principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU) operează în apropiere de Kreminna. Circulația imaginilor despre această brigadă, din ultimele zile poate sugera că s-au desfășurat în această zonă mai recent și ajută la sprijinirea elementelor epuizate din Districtul Militar de Vest (ADM) care au fost angajate în operațiuni decisive în această zonă de la începutul anului 2023. Imaginile difuzate de soldații ucraineni la sfârșitul lunii februarie 2023 arată consecințele loviturilor trupelor ucrainene care au respins un atac al Regimentului 237 Aeropurtat de Gardă (Divizia 76 de asalt aerian de Gardă) lângă Kreminna. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente ale Grupării Centrale a Forțelor Ruse (Districtul Militar Central) au învins trupele ucrainene lângă Dibrova.

image

UPDATE 05.08 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut și au obținut anumite câștiguri teritoriale în oraș începând cu 31 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 31 martie arată un steag al Grupului Wagner pe o clădire din centrul orașului Bakhmut, la câteva blocuri (la 400 de metri) de clădirea administrației orașului. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au continuat atacurile în nordul și sudul Bakhmutului și au încercat fără succes să atace spre vest, spre Khromove. Un proeminent blogger a remarcat că Wagner nu reușește să facă progrese semnificative în Bakhmut și că toate atacurile din oraș și din jurul orașului sunt fără succes. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a declarat că nu există semne că trupele ucrainene părăsesc Bakhmut și a susținut că Wagner nu raportează asupra întregii sale activități în Bakhmut. și a cerut forțelor ruse convenționale din jurul lui Bakhmut să continue să țină flancurile și să sprijine operațiunile Wagner în oraș. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au continuat să ia cu asalt orașul Bakhmut și au efectuat operațiuni ofensive suplimentare fără succes la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest).

UPDATE 04.50 Trupele ucrainene au recâștigat poziții în jurul orașului Bakhmut, iar oficialii ucraineni continuă să sublinieze importanța apărării continue a Ucrainei în această zonă. Imaginile geolocalizate postate pe 31 martie indică faptul că trupele ucrainene au efectuat un contraatac la sud-vest de Bakhmut și au recâștigat pozițiile pierdute la sud de Ivanivske ( la aproximativ 7 km sud-vest de Bakhmut).Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat la 31 martie că apărarea hotărâtă a Ucrainei în Bakhmut a făcut din acesta „cel mai scump” efort rusesc al războiului și a remarcat că „timpul, armele, echipamentul și numărul mare de victime consumate de inamic pentru capturarea Bakhmutului nu se justifică din punct de vedere al oportunității militare. ” Declarația lui Malyar susține evaluarea ISW conform căreia apărarea ucraineană a Bakhmutului rămâne solidă din punct de vedere strategic atâta timp cât trupele ucrainene le forțează pe cele ruse să consume personal și echipamente fără ca trupele ucrainene să sufere pierderi excesive. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a raportat pe 31 martie că forțele ruse din anumite sectoare din Bakhmut sunt vizibil nervoase, deoarece timpul este împotriva lor și au mai puține resurse umane cu care să asalteze pozițiile ucrainene.

image

UPDATE 04.18 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donețk pe 31 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie indică faptul că forța rusă a avansat în Vesele (6 km nord de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Stepove (9 km nord-vest de Avdiivka) și Keramik (15 km nord-vest de Avdiivka) și au lansat operațiuni ofensive în părțile vestice ale Avdiivka. Bloggerul a susținut că luptele au continuat lângă Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și că forțele ruse au luat cu asalt pozițiile ucrainene din vestul Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Bloggerul a mai susținut că Batalionul 1 al Republicii Populare Donețk (DNR) din Corpul de armată ”Somalia ” operează lângă Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka) și că forțele ucrainene au efectuat atacuri în direcția Pisky (9 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; pe o rază de 14 km nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Novokalynove și Stepove; și la 27 km sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Vodyane, Pervomaiske, Krasnohorivka și Marinka.

image

UPDATE 03.58 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 31 martie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Est ruse, Aleksandr Gordeev, a susținut că forțele ruse au respins operațiunile ucrainene de recunoaștere în forță în zone nespecificate din vestul Oblastului Donețk. Un blogger rus a susținut că elementele BARS-23 (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) luptă în apropiere de Vuhledar (la 30 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 03.27 Loviturile ucrainene împotriva zonelor de concentrare a Rusiei din sudul Ucrainei fac probabil ca gruparea rusă din zonă să schimbe tacticile pentru a evita riscul unor lovituri. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat la 31 martie că forțele ruse din această zonă se răspândesc și dispersează trupe și echipamente pentru a evita să devină ținte. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat, de asemenea, că unitățile ucrainene de aviație și rachete și artilerie au lovit două zone de concentrare ruse în ultima zi. Imaginile geolocalizate postate pe 30 martie arată o lovitură ucraineană împotriva unui sistem rusesc de război electronic (EW) din Nova Kakhovka.

image png

UPDATE 03.09 Forțele ruse au continuat focul de rutină în regiunile Herson, Mykolaiv, Dnipropetrovsk și Zaporijia pe 31 martie. Oficialii din regiunea Dnipropetrovsk au remarcat că trupele ruse au folosit drone Shahed pentru a lovi Nikopol în seara zilei de 30 martie.

image

UPDATE 02.54 Oficialii ruși continuă să afirme că forțele ruse nu au planuri pentru un al doilea val oficial de mobilizare. Șeful Departamentului Direcției Principale de Organizare și Mobilizare a Statului Major General al Rusiei, contraamiralul Vladimir Tsimlyansky, a susținut la 31 martie că Statul Major al Rusiei nu intenționează să efectueze un al doilea val de mobilizare, deoarece voluntarii și personalul mobilizat în prezent sunt suficienți pentru a efectua toate sarcinile necesare. Tsimlyansky a susținut, de asemenea, că numărul cetățenilor ruși care au decis să devină soldați contractuali a „crescut semnificativ” și că Ministerul rus al Apărării (MOD) a crescut numărul de instructori militari pentru a instrui soldații contractuali. Tsimlyansky a susținut, de asemenea, că Ministerul Apărării rus va efectua înregistrarea și înrolarea militară prin somații electronice pentru prima dată și a anunțat crearea unei baze de date care a înregistrat peste 700.000 de ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. Cu toate acestea, Rusia continuă să efectueze mobilizarea folosind metode alternative pentru a evita efectuarea unei alte solicitări oficiale de mobilizare. Reprezentantul Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andrii Chernyak, a declarat că forțele ruse continuă eforturile de criptomobilizare, recrutând până la 20.000 de persoane pe lună.[48] Președintele rus Vladimir Putin a semnat, de asemenea, un decret la 30 martie pentru a autoriza recrutarea a 147.000 de ruși între 1 aprilie și 15 iulie.

UPDATE 02.28 Un blogger rus a susținut că o parte din personalul rus mobilizat se antrenează în Ucraina ocupată. Un proeminent blogger rus a susținut că personalul rus mobilizat se antrenează cu Batalionul Somalia al Republicii Populare Donețk (DNR) din Ucraina ocupată. Pregătirea personalului mobilizat rus în cadrul unităților DNR, care au fost acuzate anterior de abuz și maltratare a militarilor mobilizați din toată Rusia, este probabil să continue să genereze fricțiuni în cadrul acestor unități.

UPDATE 02.09 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securității Naționale al SUA, John Kirby, a declarat la 30 martie că Rusia caută să achiziționeze arme din Coreea de Nord. Kirby a declarat că Kremlinul ar putea încerca să schimbe alimente și alte mărfuri pentru peste 24 de tipuri de arme și muniții și dorește să trimită o delegație în Coreea de Nord pentru a încheia un acord. Kirby a raportat pe 22 decembrie 2022 că Grupul Wagner a primit un transport de arme din Coreea de Nord și a raportat pe 2 noiembrie 2022 că, Rusia achiziționează în secret obuze de artilerie din Coreea de Nord.

UPDATE 01.49 Surse ucrainene și ruse susțin că subiecții ruși continuă să formeze noi companii militare private. Reprezentantul Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Andrii Chernyak, a declarat că Rusia formează companii militare private (PMC) în Crimeea, pentru a se pregăti pentru lupta de acolo. ISW a raportat anterior despre formarea PMC „Convoi” de către șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov. Chernyak a declarat că întreprinderea energetică de stat rusă Gazprom creează un PMC pentru a asigura proprietățile jefuite și pentru a oferi protecție personală și a menționat că PMC rusesc Yastreb a postat un anunț de recrutare pe site-ul rus de socializare Vkontakte pe 8 martie, încurajând bărbații și femeile din Rusia și „alți prieteni ai țări” să se alăture Yastrebului. Postul prezintă pozițiile deschise și calificările necesare pentru a se alătura. Yastreb a susținut că va oferi bonusuri de până la 15 milioane de ruble (aproximativ 194.000 de dolari) persoanelor care distrug echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile Leopard, Bradley Fighting Vehicles și HIMARS. Yastreb a susținut pe site-ul său web că nu este asociat cu Wagner Group sau cu finanțatorul său Yevgeny Prigojin și a fost fondat în 2014. ISW nu a observat ca forțele Yastreb să opereze în Ucraina.

UPDATE 01.31 Autoritățile de ocupație ruse continuă să intensifice presiunea asupra comunităților vulnerabile pentru a obține pașapoarte rusești. Serviciul Penitenciarului din Republica Populară Lugansk (LNR) a susținut, la 31 martie, că deținuții din închisoarea nr. 2 din centrul de detenție preventivă a Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse din regiunea Lugansk au primit pașapoarte rusești, permițând condamnaților să primească prestații sociale din partea Rusiei la eliberare, precum și să se înregistreze la serviciile de ocupare a forței de muncă.

UPDATE 01.04 Oficialii ruși continuă să trimită copii ucraineni în tabere din Rusia. Ministerul Muncii și Politicii Sociale din Oblastul Herson a susținut la 31 martie că mai mulți copiii ucraineni s-au întors din tabăra „Ziua de mâine” de la Moscova. Comisarul rus pentru drepturile omului, Maria Lvova-Belova, continuă să susțină că taberele „Ziua de mâine” încearcă să ofere sprijin psihologic copiilor ucraineni afectați de ostilități. ISW continuă să evalueze că oficialii ruși și autoritățile de ocupație folosesc pretextul serviciilor psihiatrice și al reabilitării medicale pentru a aduce copiii ucraineni mai adânc pe teritoriul controlat de ruși în Ucraina sau pentru a-i expulza în Rusia.

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație ruse continuă să prezinte o mai mare integrare a teritoriilor ocupate în economia rusă drept avantajoasă pentru cetățeanul ucrainean mediu. Șeful ocupației Zaporijia, Evgheni Balitsky, a susținut pe 31 martie că locuitorii din regiunea Zaporijia ocupată vor primi compensații pentru locuințe și bunuri personale pierdute ca urmare a ostilităților. Balitsky a susținut că Rusia le-a oferit deja 34 de miliarde de ruble celor care pretind daunele aduse caselor și proprietăților personale din octombrie 2022 și a declarat că toate propunerile de despăgubire sunt datorate până la 1 aprilie. Guvernatorul de ocupație al Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a susținut pe 31 martie că a acordat la 11 familii din Crimeea ocupată certificate de locuințe, ca parte a unui efort mai amplu de a permite familiilor tinere să cumpere sau să construiască case sau să achite un credit ipotecar.

UPDATE 00.22 Trupele belaruse și ruse au continuat antrenamentul în Belarus. Statul Major ucrainean a raportat că elemente ale Forțelor de Operații Speciale din Belarus au finalizat antrenamentul și că trupele ruse continuă antrenamentul la instalațiile militare din Belarus. Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat la 31 martie că 500 de ofițeri belaruși antrenează unele dintre forțele ruse care efectuează rotații de antrenament în Belarus din toamna anului 2022. Ministerul Apărării din Belarus (MOD) a raportat că elemente ale Brigăzii a 103-a Independente Aeropurtate de Gardă Vitebsk desfășoară exerciții tactice la nivel de brigadă la poligonul de antrenament Losvido din regiunea Vitebsk. Ministerul Apărării din Belarus a mai declarat că elementele logistice ale Brigăzii 120 Independente Mecanizate din Minsk au intrat în alertă pentru a îndeplini sarcinile planificate de luptă și depozitarea echipamentelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Din cauza neglijenței Forțelor Armate, s-au pierdut 89 de tone de combustibil de aviație. Combustibil strategic în valoare de 6,5 milioane de grivne s-a scurs din rezervoare din cauza supapelor neetanșe. Oamenii legii au raportat suspiciunile cu privire la militarul ucrainean, din a cărui neglijență Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 89 de tone de combustibil de aviație, a transmis luni serviciul de presă al Biroului de Stat de Investigații (SDF). Potrivit anchetei, în august 2022, un militar ale cărui atribuții includeau asigurarea depozitării combustibilului și lubrifianților pentru una dintre unitățile militare nu a verificat densitatea rezervorului în care era expediat combustibilul de aviație pentru motoarele cu turbine cu gaz. Ca urmare, aproape 89 de tone de lichid în valoare de 6,5 milioane de grivne s-au scurs din rezervoare din cauza supapelor neetanșe. În prezent, militarul a fost anunțat cu privire la suspiciunea de atitudine neglijentă față de serviciul militar, care a cauzat consecințe grave, comise în temeiul legii marțiale (Partea 4, articolul 425 din Codul penal al Ucrainei). Sancțiunea din articol prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 8 ani. După cum a raportat UNIAN, anterior Biroul de Investigații de Stat a mai reținut un funcționar al Ministerului Apărării care transporta recruți în străinătate pentru mită. El percepea 9.000 de dolari pentru „serviciile” sale și a pregătit avizul unei comisii de spital militare privind inaptitudinea pentru serviciul militar. De asemenea, SDF din regiunea Odesa l-a reținut pe adjunctul comandantului unei unități militare , care a cerut 120.000 de grivne de la un subordonat pentru semnarea documentelor în vederea transferului la o altă unitate militară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990